Boekrecensie: De Chinese Keuken Volgens Fuchsia Dunlop

white ceramic bowl with soup

Laten we eerlijk zijn, beste lezers: als je aan Chinees eten denkt, denk je waarschijnlijk aan die kleverige zoetzure saus die je afhaalt op een vrijdagavond na een lange werkweek. En ja, ik geef het toe, ik ben ook schuldig aan deze culinaire luiheid. Maar Fuchsia Dunlop, de onbetwiste keizerin van de Chinese gastronomie in het Engelse taalgebied, heeft ons allemaal op de vingers getikt. In haar nieuwste boek “Invitation to a Banquet” gaat ze veel verder dan loempia’s en kip met cashewnoten.

Ah, een banket in Guangzhou. Stel je een tafel voor beladen met gerechten die je smaakpapillen uitdagen, prikkelen en zelfs een beetje bang maken. Vogelnestsoep, zeekomkommer en… wacht even, eindigen met een kopje kippenbouillon? Als je nu je wenkbrauwen fronst, behoor je ongetwijfeld tot het leger van westerlingen dat een dessert verwacht dat suiker bevat. Maar hier komt het: in de Chinese keuken is bouillon de ultieme uiting van culinaire kunst. Een chef-kok die een perfecte bouillon maakt, wordt beschouwd als een Pavarotti van de potten en pannen.

Dunlop heeft dit keer geen kookboek geschreven, maar een gastronomische reis door de Chinese cultuur en geschiedenis. Het boek is een bijzonder smakelijke aperitief voor iedereen die verder wil kijken dan de lokale afhaalchinees. En ze stelt dat wat wij beschouwen als “afval” – gizzards, cartilage en zelfs kwallen – in de Chinese keuken wordt gezien als culinaire schatten. Dus als je de volgende keer je neus optrekt voor een gerecht, denk dan even aan Dunlop’s woorden en doe je smaakpapillen een plezier.

Trouwens, het boek van Dunlop is niet zozeer een verdediging van de Chinese keuken als wel een pleidooi voor diversiteit en openheid. Wat wij in het Westen vaak zien als “Chinees eten” is niet meer representatief voor de Chinese keuken dan een bevroren pizza voor de Italiaanse haute cuisine. In een wereld die meer dan ooit openstaat voor verschillende culturen, is het hoog tijd dat we ons palet uitbreiden. Dus hulde aan Dunlop, en laten we haar boek als een uitnodiging beschouwen om de echte rijkdom van de Chinese keuken te ontdekken.

Invitation to a Banquet door Penguin publishing. Nu beschikbaar op Bol.com

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*