In De Zaak Alzheimer speelt Jan Decleir de rol van Angelo Ledda. De door dementie geteisterde, en op wraak beluste, huurmoordenaar. Zijn gebrek aan perspectief laat hem toe om ongeremd zijn oude opdrachtgever en andere criminele figuren om te brengen. Zijn toenemende dementie verhindert hem echter om op een sleutelmoment spilfiguur baron De Haeck om te brengen. Angelo vergat immers de kogel in zijn pistool. Gelukkig was Jan wat minder vergeetachtig bij zijn optredens als Sinterklaas.
De realiteit van Alzheimer, veruit de meest voorkomende oorzaak van dementie, is jammer genoeg minder heldhaftig. Het is een wrede ziekte die begint als milde vergeetachtigheid maar uiteindelijk mensen van al hun emoties en personaliteit berooft. Op termijn vergeet men hoe te lezen, voor zichzelf te koken of zelfs hoe te winkelen. Patiënten zien in een verder stadium vaak waanbeelden, worden angstig en levenloos. In die fase hebben ze permanente hulp nodig.
De Covid-19 pandemie hielp niet. Het verlies aan sociaal contact en het opbreken van routines zorgt voor nog snellere achteruitgang. Dementiepatiënten zijn ook disproportioneel hard getroffen toen het virus door de rusthuizen raasde.
In België hebben zo een 220.000 mensen dementie, een aantal dat zal verdubbelen tegen 2050. De oorzaak is nog altijd niet helemaal duidelijk, wel staat vast dat het risico groter wordt naarmate de leeftijd toeneemt. Slechts 2% van de jonggepensioneerden onder de 70 heeft last van dementie symptomen. Eenmaal de 80 gepasseerd is dit al snel 20%.
In zeker zin is dementie dus het gevolg van een het succes van onze geneeskunde. Een eeuw geleden lag de gemiddelde levensverwachting in België nog op ongeveer 55 jaar. Het is niet meer uitzonderlijk om iemand in je familie te hebben die ouder is dan 90, nog niet zo heel lang geleden was dit ondenkbaar. We staan dus veel verder staan in onze gezondheidszorg dan pakweg in 1920, een oplossing voor dementie vinden lijkt ons echter maar niet te lukken. Er gaat veel energie naar het debat rond waardig sterven, waardig genezen zou natuurlijk nog beter zijn.
Dementie is ook niet genderneutraal. Vrouwen zijn veel vaker slachtoffer dan mannen, zelfs rekening houdende met het feit dat vrouwen gemiddeld veel ouder worden dan mannen.
De vergeetziekte, vergeten
Je zou kunnen denken dat dit probleem beheersbaar blijft, aangezien het gaat om een kleine minderheid van de totale bevolking. Dit is echter een illusie. Voor elke persoon met dementie worden 3 anderen, zoals familieleden of zorgverleners, geïmpacteerd. Dit wil zeggen dat we enkel in Vlaanderen alleen tegen 2050 ongeveer een miljoen mensen bezig zullen zijn met de ondersteuning voor dementie. Dat is meer dan twee keer zo veel als het totaal aantal personeelsleden van de gezondheidszorg en het onderwijs bij elkaar opgeteld.
Waar we die mensen en het geld vandaan gaan halen is nog niet duidelijk. Als we iets uit de pandemie geleerd hebben is dat onze ouderenzorg nu eigenlijk al ondermaats is.
Gezien die tsunami die op ons afkomt is het eigenlijk hallucinant dat we niet meer investeren in onderzoek naar een oplossing. Er zijn meer dan tien keer zo veel papers geschreven over onderzoek naar kanker dan over dementie. Niet onlogisch als je bedenkt dat Alzheimer ongeveer 1/10 van het onderzoeksbudget ontvangt. We zien dementie nog te vaak iets dat “hoort” bij het ouder worden. Dit klopt niet, dementie is een symptoom van een ziekte die we dringend moeten zien te genezen. Zowel de private sector als de overheid moeten dringend meer onderzoek verrichten naar hoe we dementie significant kunnen vertragen, of zelfs genezen.
Er is geen alternatief.
Laat een reactie achter