Het mag niemand verbazen dat er in België grote verschillen zijn tussen de regio’s. Terwijl Vlaanderen zich tot één van de rijkste gebieden van West-Europa mag rekenen ligt de situatie in Wallonië op zijn zachtst gezegd anders. Maar ook binnen de regio’s zijn er verschillen. De welvaart is in de Vlaamse ruit, het economisch hart van Vlaanderen dat zich grofweg tussen Antwerpen, Leuven en Gent bevindt, is een stuk groter dan in de Westhoek of in Limburg. Ook in de Brusselse rand zijn de inkomens hoger dan in de rest van het land. Gaandeweg verschuiven de relatieve posities van streken en regios zich echter. Ooit waren Ieper en Brugge het economisch hart van Vlaanderen. Daarnaast was een generatie of twee geleden was Charleroi nog een van de rijkste steden van België. Wij probeerden te achterhalen waar de motor van onze welvaart op dit moment naar toe aan het schuiven is.
Steden verarmen, buitenwijken worden rijker
Zowat alle centrumsteden gaan er relatief op achteruit. Hasselt, Gent en Namen houden relatief goed stand maar de trend is duidelijk: de steden verarmen zich gaandeweg en de rijkste gezinnen trekken naar de omgeving buiten de stad. Dat de nu al achtergestelde steden als Charleroi, Luik en de Noordkant van Brussel achteruit blijven gaan is best zorgelijk te noemen.
In het algemeen gaan de minder bedeelde streken er het meest op vooruit, zo zijn de grootste stijgingen te zien in de Westhoek en de Ardennen. Ook de rijkere gemeenten, denk aan Schilde, Oud-Heverlee, Sint-Martems-Latem en Keerbergen blijven er op vooruit gaan.
West-Vlaamse heropleving
De regio rond Ieper en Diksmuide is aan een echt boom bezig, hoewel de lonen er vaak wat lager liggen dan in de rest van Vlaanderen heerst er in de streek een enorm lage werkloosheid en is het duidelijk dat de algemene welvaart er veel sterker stijgt dan in de rest van Vlaanderen en België.
Zegt niets over absolute rijkdom
Onze analyse ging enkel over de evolutie van bepaalde gemeenten tegen over het Belgisch gemiddelde. Een gemeente als Rochefort is er meer op vooruit gegaan als bijvoorbeeld Leuven, maar de absolute inkomens in Rochefort liggen nog altijd stukken lager dan die in Leuven. De huidige trend zou zich nog decennia moeten voortzetten voordat de inkomens in de twee gemeenten aan elkaar gelijk zijn.
Laat een reactie achter